top of page
P1050117.JPG

Vankilateatteri: Muutama sana muumion kanssa

Käsikirjoitus ja dramatisointi: Edgar Allan Poen novellin pohjalta Antti Lattu ja Jyväskylän vankilan vangit (Novellin suomennos: Jaana Kapari-Jatta)

Ohjaus: Antti Lattu

Puvustus: Tommi Haapaniemi

Näyttämötyöskentely: Jyväskylän vankilan vangit

Musiikki ja äänitehosteet: Antti Lattu ja vangit

Teoskuva: Antti Lattu

Esityskuvat: Jiri Halttunen

Lavastus ja tarpeisto: Antti Lattu, Ancela Florin

Käsiohjelman kansikuva: Ancela Florin ja Pete Revonkorpi

Graafikko: Pete Revonkorpi

Valojen ja äänien ajo: Eveliina Eirtovaara

Tuottaja: Laura Suonperä 

Yhteistyössä Rikosseuraamuslaitos ja Teatteri Eurooppa Neljä

Ensi-ilta TE4 Klubilla Jyväskylässä 25.4.2024

Esityksen kesto n. 45 min (ei väliaikaa)

Jyväskylän vankilan vangit tuovat Teatteri Eurooppa Neljän kotinäyttämölle TE4 Klubille Edgar Allan Poen Muutama sana muumion kanssa -novellin pohjalta dramatisoidun näytelmän.

 

1800-luvulla elänyt yhdysvaltalainen romantiikan ajan suuri nimi, kirjailija ja runoilija Edgar Allan Poe tunnetaan kauhutarinoistaan, mitkä pitävät sisällään yllättäviä juonen käänteitä sekä groteskia huumoria. Muutama sana muumion kanssa -näytelmässä tutkijaryhmä herättää vahingossa henkiin yli 5500-vuotta sitten hautaan saatetun muumion. Jyväskylän vankien ja ohjaaja Antti Latun näyttämötoteutuksessa muumio paljastaa keskustelussaan tutkijoiden kanssa, että yli 5500 vuoteen todellista kehitystä sen kummemmin tieteen, politiikan saatikka inhimillisyydenkään alalla ei ole tapahtunut. Ihminen on itse asiassa enemmän moukka kuin nuo muinaiset egyptiläiset. Muumio valaisee sellaisia totuuksia, joista järki ei tiedä vielä mitään.
 

Nyt nähtävä näyttämötoteutus ei sisällä vain rajua kielellistä huumoria, vaan siinä riemuitaan lisäksi groteskista toiminnasta - sanaleikkien, burleskin ja slapstickin tempuista, mikä tarkoittaa, että Edgar Allan Poen hurja maailma on koko ajan läsnä myös visuaalisesti. Lisäksi Poen tarinaan on upotettu yksityiskohtia suomalaisen tutkimusmatkailija Georg August Wallinin Egyptistä 1840-luvulla hankkimasta muumiosta sekä sarkofagista. Myös Poen alkuperäistarinassa esiintyvät yhdysvaltalaistutkijat ovat nyt näytille tulevassa esityksessä suomalaisia. Itse esiintyjät, eli näyttelijät, ovat suomalaisia, mutta kukaan heistä ei edusta valtaväestöä.

 

Vielä pisteenä i:n päälle - esityksessä puhutaan muinais-egyptiä, jota kaikkien suomalaisten on mahdollista ymmärtää. Tervetuloa teatteriin!

Vankilateatterikonseptista

Vankilateatteri on monen tahon yhteistyötä. Vankilan henkilökunta varmistaa, että projekti istuu vankilan arkeen ja tukevat prosessia ja siihen osallistuvia vankeja. Teatterialan ammattilaiset valmistavat näytelmän yhdessä vankien kanssa ja varmistavat, että se on korkeatasoisesti tuotettu teatteriesitys. Prosessin tavoitteena on toimia teatterin keinoin syrjäytymistä vastaan ja vahvistaa vapaudessa tarvittavia taitoja. Vuosien positiivisten kokemusten myötä vankilateatteri on ottanut paikkansa myös Jyväskylässä vuosittaisena tapahtumana. Voit halutessasi lukea lisää vankilateatterista mm. täältä: Taittuu ry - Vankilateatterin vaikutukset ja vaikuttavuus

Lauantaina 27.4. klo 15 esityksen jälkeen järjestetään avoin ja maksuton keskustelutilaisuus Sepänkeskuksessa (Kyllikinkatu 1, JKL). Keskustelutilaisuudessa ovat paikalla teoksen ohjaaja Antti Lattu, tuottaja Laura Suonperä sekä Jyväskylän vankilan psykologi Laura Jernberg ja apulaisjohtaja Petri Laitinen. Lämpimästi tervetuloa! 

KATSO ESITYSKALENTERI TÄSTÄ!

LIPPUJEN HINNAT TE4 Klubin esityksissä:

normaalilippu 22 €

alennuslippu 16 € (eläkeläiset, opiskelijat, työttömät, varusmiehet)

HUOM! Lippu.fi kautta ostettuihin lippuihin lisätään toim./palv.maksu.

bottom of page